De 9-jarige Caine Monroy uit Los Angeles zag wat anderen niet zagen. Al zit je zonder geld, je zit nooit zonder mogelijkheden. Hij maakte dit voorjaar met  kartonnen dozen een  speelhal in de garage van zijn vader. Inmiddels is zijn omzet meer dan een ton en volgen kinderen wereldwijd zijn initiatief na.

 

Caine  zocht een manier om later zijn studie te kunnen betalen en bedacht een speelhal, gemaakt van kartonnen dozen. Spelen kost ongeveer een stuiver. Als je wint, kruipt Caine in het kartonnen speeltoestel en duwt de kaartjes voor je prijs door de sleuf. Hoe hij dit precies doet, kun je lezen in Kijken: de wereld veroveren met een kartonnen speelhal, NRC, 15 september 2012.

Zijn initiatief is een mooi voorbeeld van hoe je mogelijkheden schept door je kapitaalbronnen te combineren. Caine miste financieel kapitaal (geld) en om dit te krijgen gebruikte hij de kapitaalbronnen die voor hem wel beschikbaar waren: creatief, menselijk, sociaal en spiritueel kapitaal. Hij bedacht dat je niet per se dure gokkasten nodig hebt om een speelhal te beginnen. Je kunt ze ook zelf maken van kartonnen dozen in de garage van je vader. Zijn vader verkoopt auto-onderdelen via internet en heeft dus een hoop overbodige kartonnen dozen die hij mag gebruiken. Daarna komt zijn onderneming al snel in een stroomversnelling. Een enthousiaste klant maakt een video over Caine en zet het online. Hierdoor krijgt hij snel een uitgebreid netwerk en is hij een inspiratiebron voor andere kinderen in de wereld.

Wees klein, denk groot

Het verhaal van Caine is een inspiratiebron voor alle mensen en organisaties die niet het potentieel van hun mogelijkheden niet benutten. Niet omdat ze die niet hebben, maar omdat ze maar een beperkt deel zien. En van dat deel schatten ze de waarde te laag in. Grote doelen zijn niet onbereikbaar voor wie de kleine signalen kan zien.

3 Tips om een doorbraak te realiseren in jouw droomproject of je organisatie

1. Laat je niet stoppen door beperkende gedachten als ‘geen budget, te jong, te oud, niet de juiste opleiding, niet de juiste middelen’. Je hebt altijd de juiste middelen beschikbaar. Kijk eens naar je werk of je ‘onmogelijke ambitie’ door de ogen van een kind.

2. De toegang tot het realiseren van je grootste droom ligt in het aandacht schenken van het kleine. Het karton is voor de vader afval, voor Caine de basis voor een bloeiende speelhal waar klanten voor een stuiver kunnen spelen. Welke kleine signalen zie jij om je heen? Misschien zijn ze voor jou vanzelfsprekend, maar voor iemand anders bijzonder? Welke ‘stuiveraanbiedingen’ kun jij deze week doen?

3. Mobiliseer je helpende omgeving. Er zijn altijd mensen die jou kunnen helpen ook al zie je ze niet.

Zoals de 10-jarige Josha eens opmerkte tijdens een filosofiegesprek:

‘Je hoeft dus niet groot te zijn om groot te kunnen denken’.

Wil je meer weten over het laten stromen van je kapitaalbronnen, lees dan eens het artikel Wijs omgaan met je kapitaal. De kapitaalcirkel.