Welke mogelijkheden zie je in je werk  als je een kind management theorieën laat uitleggen?

 

U kent ongetwijfeld de Blue Ocean Strategy, beschreven door de auteurs W. Chan Kim and Renée Mauborgne.

Ik vroeg mijn nichtje Elisa (10) om twee oceanen te tekenen. In de rode oceaan is het gevaarlijk en druk. Iedereen vecht voor zijn plekje en iedereen is boos en gespannen. In de blauwe oceaan is het leuk, alles kan, en iedereen voelt zich vrij en blij.

We zien op beide oceanen een meisje in een boot. Maar er is een groot verschil tussen beide situaties, volgens Elisa. In de rode oceaan ben je alleen, in de blauwe oceaan ben je jezelf. Dat meisje in de rode oceaan moet op tijd thuis zijn en dat haalt ze niet door de storm en de gevaarlijke zee. Daarom is ze in paniek. Het meisje in de blauwe oceaan hoeft nergens naar toe. Alles kan.

Waar zit het gevaar eigenlijk in de rode oceaan?

‘Dat zie je niet, maar het is er wel. Daarom is het juist zo eng, zoals in een enge film’, aldus Elisa.

‘Duidelijk?’ en ze ging weer verder met spelen.

Ik liet de tekeningen op mij in werken en kwam tot het volgende inzicht.

In de rode oceaan ben je alleen, in de blauwe oceaan jezelf

Je bent op jezelf aangewezen in de rode oceaan, omdat ieder voor zijn eigen positie en belangen strijdt. Er zijn wel anderen om je heen, maar je ziet ze niet. Al je aandacht gaat immers uit naar het op koers houden van jouw plannen en uitkijken voor concurrenten die marktaandeel wegkapen of jouw werk willen overnemen. Het is eenzaam in die rode oceaan.

Hoe anders voelt het in de blauwe oceaan. Je bent jezelf, bewust van je talenten en mogelijkheden om opmerkelijke resultaten te bereiken. Niet door hard te werken maar door even stil te staan bij wat je echt wilt. Dan komen de mogelijkheden vanzelf naar je toegezwommen. Ook zie je niemand, toch voel je je verbonden met de wereld om je heen.

 

Wat is jouw state of Mind in je werk nu: Rode of Blauwe Oceaan? (check: voel je je alleen of voel je je jezelf?)

Vraag aan je team: wat is er nodig in ons team om van de Rode naar de Blauwe Oceaan te varen met ons project?

Elisa en ik zijn uiteraard erg benieuwd wat jullie inzichten zijn als je naar de tekeningen kijkt. Laat het ons weten!

Dit artikel maakt onderdeel uit van mijn nieuwe boekproject Kinderen over Management. MBA-kennis uitgewerkt door kinderen. Doel: open geest, verbeeldingskracht en vindingrijkheid tot leven brengen bij professionals en organisaties.